Patreon Page (Click the image)

Patreon Page (Click the image)
Help Support My Patreon!!

KHAIR (English Version)

KHAIR ( Malay Version)

Tuesday, February 6, 2018

POSTER ISLAMIK PERCUMA 2018!!


Assalamu'alaikum w.b.t,

Saya tiba-tiba tergerak hati untuk kongsi artwork ni untuk di sebarkan ke seluruh masjid di Malaysia, Indonesia dan Brunei. Kalau nak download poster ni dalam file Ai dan PDF, sila klik link berikut :

DOWNLOAD FILES Percuma! Percuma! Percuma!



Jemput di sebarkan ke saluruh masjid ya!

** Sebarang tempahan design boleh direct ke WhatsAppShafiq

Thursday, January 18, 2018

Freegift Kartun Chibi Muslim!!




Assalamualaikum w.b.t!

Dah bersawang dan berspiderman dah blog ni lama sangat admin tak update. Maklumlah.. anak dah masuk tiga orang ni banyak bendalah terkejar-kejar dan sering sibuk dengan tugasan harian. Kat sini admin berbesar hati untuk hadiahkan anda semua dengan freegift vector art yang baru sahaja admin siapkan 5 minit lepas. Fresh from oven bak kata Pharell celup.  Admin bagi free gift ni sempena hari Jumaat yang mulia ni. Moga-moga bermanfaat untuk kepada yang memerlukan. Mungkin ada di kalangan kalian yang perlukan kartun comel macam ni untuk poster islamik ke.. kan? Manalah tahu.. Sebar-sebar dan share lah dengan yang lain. File format dalam bentuk PNG (web & print). Saiz yang lebih besar tu untuk printing ya. Harap maklong. Kalau ada yang berminat nak beli master file dalam bentuk vector atau membuat tempahan kartun lain (untuk merchandising, keychain, kad kahwin dsbg) boleh hubungi admin melalui WhatsApp dan Facebook ya?

LINK DOWNLOAD ---------> KLIK SINI 

Jazakumullah khairan katheera.

Friday, October 14, 2016

Cara Saya Lukis Cover Asuh November 2016

Assalaamu'alaikum dan hai,

Hari ni saya nak share teknik saya melukis cover untuk ASUH isu November 2016 atau saya selalu sebut isu November Rain heh! Untuk isu kali ni saya menggunakan manual lukisan tangan untuk sketch dan inking, scanner untuk scan (duh!~), adobe illustrator untuk edit, tracing dan flat color, dan photoshop untuk edit shading dan lighting. 




Lukisan kereta ni sengaja saya lukis macam ni sebab nak masukkan element majalah kenangan saya waktu kanak-kanak iaitu Majalah Ujang. Dalam Majalah Ujang banyak kali saya tengok kartunis mereka lukis kereta style macam ni. Jadi kali ni bagi menjentik memori  zaman tu, saya tiru style mereka ditambah dengan kepala kucing sebagai logo kenderaan. Saja nak nampak comel. Kena selari dengan tema! Kalau tak, tak cun. 





Lukisan buaya dan motor melompat tu pulak saya dapat inspirasi daripada lukisan Akira Toriyama. Lukisan dia banyak tunjuk dinasour kan? Toriyama sensei selalu suka melukis jentera dengan design yang simple dan dynamic dan dilukis seolah-olah sedang dikejar oleh dinasour. Saya sangat suka artwork beliau!





Warna tema pasangan ni ialah warna Joker dan Harley Quinn =P hahahahaha! Joke on you batman!


Kemudian trace dan warnakan dalam Adobe Illustrator. Warna flat sahaja. Warna Flat ni cuma masukkan warna basic. Tak payah shading.


Saya gunakan 4 layer.
1. Layer background
2. Layer kereta 
3. Layer motor
4. Layer buaya
5. Layar keinsafan eh?!!


Jadi bila masuk dalam photoshop, lukisan tersebut boleh diwarna secara berasingan. Tu! nampak tak lighting dan shading yang saya dah tambah? Ambik masa dalam 4-5 jam 



Edit lighting dan shading layer background pulak




Kemudian tambahkan garisan-garisan cahaya untuk menambahkan efek timbul. Perhatikan setiap layer saya tambah dengan border putih keliling objek. Di bahagian hood kereta dan watak ada garisan2 cahaya. 


Sempena maal hijrah baru ni saya letak nombor plat kereta "Hijrah"! Kemudian siap, dan hantar kepada penerbit.


Pihak editor majalah membuat sedikit rombakan (plat HIJRAH kena buang daa...) dan editing. Jadi, inilah hasilnya! Dapatkan dipasaran sekarang okay!?


Sokong saya di Patreon: patreon.com/KHAIR

p/s: alaaa... diorang cut bahagian tayar... huuuuuuuuuuu~



Daftar dan Dapat $25

Daftar dan Dapat $25
Payoneer berfungsi seperti PayPal. Tapi lebih bagus daripada PayPal sebab boleh dapat duit bila refer orang lain join Payoneer